vineri, 26 aprilie 2024

Linia,carligele si pluta de pescuit la platica

 


Linia , carligele si pluta de pescuit la platica
*Pescuit la platica
*Foto:Creative Commons

Linia pentru platica este in directa legatura cu talia exemplarelor. In mod general un fir principal cu un diametru situat intre 0.14 milimetri si 0.16 milimetri este suficient. La forfac ( firul cu care este legat carligul) se apeleaza in general la fire intre 0.12 milimetri si 0.14 milimetri.

Carligele pentru platica, indiferent de stilul practicat sunt aceleasi. Sunt caracterizate constructiv prin sarma subtire, tija lunga si varful ascutit usor alungit. Se folosesc astfel de carlige pentru a mentine momeala vie pentru o perioada mai lunga de timp. Tija lunga impiedica platica sa inghita carligul cu momeala, facilitand astfel degorjarea ( proces care evidentiaza eliberarea carligului din gura pestelui ).

Pluta variaza ca greutate. Intervin aici factori precum adancimea la care se pescuieste, diametrul firului liniei principale si prezenta vantului ( sau rapiditatea curentului daca ne referim la ape curgatoare).
Principalul rol al plutei nu este sa semnalizeze trasatura, ci sa echilibreze linia de pescuit in masa apei. Daca acest pas este realizat corect, trsatura va fi vizibila cu usurinta. Practic, putem spune ca vizibilitatea trasaturii este un efect al unei linii perfect echilibrate.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu