miercuri, 13 martie 2024

Platica * Pescuitul la Platica

Platica
*Pescuitul la platica
*Foto:Arhiva personala

Este una dintre cele mai cunoscute specii de pesti din familia ciprinedelor. In plus, este unul dintre cei mai apreciati pesti in competitiile de pescuit stationar. Platica este un peste emblematic pentru mai toate stilurile de pescuit sportiv stationar. Se poate captura in diferite moduri, atat in masa apei cat si pe substrat.
Traieste in bancuri si prefera apele cu adancimi mici si depuneri de namol. In anii in care hrana nu este suficienta, platica se poate aduna in bancuri impresionante. Sursa principala de hrana naturala este constituita din larvele de tantari ( care se dezvolta in namol ), mici moluste si plante acvatice.
In mod uzual, platica se poate gasi la dimensiuni ce variaza intre 30 si 50 de centimetri. In mod exceptional, poate atinge 85 de centimetri si o greutate de 7 Kg. Corpul este acoperit de un mucus pronuntat. Platica se reproduce in doua etape in lunile Aprilie si Iulie. Perioada de eclozare nu depaseste 12 zile. De la aparitie, larvele se lipesc de vegetatie. Atinge maturitatea sexuala la varsta de 4 ani. O femela depune in medie intre 150.000 si 300.000 de icre. Capacitatea reproductiva este fantastica.
Marimea exemplarelor este influentata de cantitatea de hrana naturala din areal raportata la numarul de exemplare existente. Acest raport face parte din selectia naturala a bazinului. Exemplarele mai slabe devin sursa de hrana pentru rapitori, iar hrana naturala face posibil triajul in numarul indivizilor. Concurenta pe hrana este ridicata, motiv pentru care doar exemplarele viguroase vor ajunge sa contribuie la perpetuarea speciei.


Platica de 1kg,capturata pe raul Mures langa
Termocentrala Mintia-jud.Hunedoara


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu