luni, 17 iulie 2023

Comportamentul si particularitatile bibanului

 


Comportamentul si particularitatile bibanului
*Pescuitul la biban
*Foto:Arhiva personala

Bibanul este un rapitor imprevizibil. Nu are o afinitate pentru o anumita adancime. Se deplaseaza oriunde in masa apei, dar influentat de un aspect important. Cantitatea de lumina care ajunge in apa si nivelul de claritate al apei. In general, prefera in apele adanci straturile superioare. Altfel, este cu precadere un rapitor de ape putin adanci.
Este un peste teritorial in acelasi timp. In apele adanci, se pozitioneaza in masa apei din doua motive importante. Rapitorii mari dintre care amintim salaul sau somnul sunt bentonici ( pesti de substrat), si prin urmare nu exista pericolul de atac asupra haitei. Al doilea motiv este ca pot vana prin ambuscada pestii prada care intotdeauna vor fi gasiti la suprafata.
Isi modifica extrem de rapid atat pozitia cat si nivelul de agresivitate. Nu este un rapitor mofturos si are tendinta de a se hrani pe tot parcursul zilei. Cel mai propice momente sunt dimineata si seara pentru o partida de pescuit la biban
Este extrem de lacom si are tendinta de a se hrani pana la momentul la care incepe sa regurgiteze. Dieta este destul de variata. Mananca de la mici moluste si crustacee pana la viermi, rame , lipitori sau chiar progenituri.
Raspunde bine la “ flash-uri” . Orice ajunge in apa si luceste, ii va atrage atentia. Acelasi comportament se regaseste si la baracude, specie de rapitor oceanica. Exista multe similitudini in comportamentul celor doua specii.
Bibanul prefera daca exista, confluenta apelor tulburi cu cele limpezi. In astfel de situatii isi etaleaza iscusinta ca pradator de ambuscada. Nu ocoleste nici vegetatia subacvatica ca zona de camuflaj. Este un rapitor cu simt practic bine definit. Reuseste sa exploateze extrem de bine arealul in avantajul sau.
Are notiuni precise despre zona in care traieste. In caz de primejdie, nu se deplaseaza haotic. Merge spre zone unde se poate camufla si deveni “intangibil”.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu