miercuri, 14 iunie 2023

Metode de pescuit somn



Metode si tehnici de pescuit somn
*Pescuitul la somn
*Foto:Arhiva Personala

Daca vrei sa mergi la pescuit la somn, nu ezita sa te informezi in prealabil, pentru a avea cele mai bune rezultate. Chiar daca ai vazut pescari pe Dunare si in Delta, cu scule rudimentare, acestia sunt localnici foarte experimentati si nu este chiar asa usor pentru oricine.
Este de preferat ca montura somn pe Dunare sau ape stationare sa o faci inainte de a urca in barca, stiind cu precizie ce metoda vei aborda, in functie de cele discutate mai sus.
Daca vrei sa devii pescar de somn, cauta sa stii exact ce si cum ai de facut, pentru a putea avea rezultatele dorite la finalul partidei. Chiar daca l-ai agatat, somnul va lupta pentru supravietuire, fiind capabil sa rupa un fir mai putin rezistent, se ascunde dupa obstacole sau in mal la nivelul solului, fiind foarte dificil de scos daca este un exemplar mare.
O metoda potrivita pentru cei care merg la pescuit la somn fara barca, pe rauri inguste sau mai late, este pescuitul la grund cu plumb si pluta. Ai nevoie de monturi somn speciale si anume: carabina culisabila, ce se monteaza pe firul principal, punand apoi o bila din guma, cu rol de a ocroti noduri de pescuit. La capatul firului vei monta carabina principala, cu forfacul mai lung (3m pentru rauri repezi), cu unul sau doua carlige, pluta de grund ce se fixeaza la 10 -15 cm de carlig. Plumbul se prinde de carabina culisabila cu noduri pescaresti sigure.
Tot de pe mal, poti sa mergi si pe metoda celor doua lansete, care este potrivita pentru a lansa cat mai departe, pastrand momeala intacta.
In apele foarte rapide, ce au curenti foarte puternici, poti sa folosesti metoda la grund cu pluta si bolovan, foarte stabila. Este asemenatoare ce cea cu pluta si plumb, doar ca bolovanul este mai greu si mai stabil (si 5 kg daca apele sunt foarte repezi), dar ai nevoie de o barca pentru a merge in locul dorit de unde sa lansezi bolovanul.
Poti pescui somn cu pluta atat de pe mal, cat si din barca, fiind o metoda foarte populara la momentul actual. Vei alege pluta in functie de ce tip de momeala vrei sa folosesti si de curentii apei. O pluta de 120 – 150 de grame este potrivita pentru ape calme, linistite, unde optezi ca si momeala pentru rame, scoici etc. In ape repezi, unde curentii sunt puternici si ai ales ca si momeala pestele viu, pluta trebuie sa fie mai grea, 150 – 250 g. Plumbul trebuie sa fie fix, la unul culisant existand riscul de a nu vedea cand a muscat pestele. Poti sa folosesti si mai multe monturi, pastand o distanta minima intre ele, la diferite adancimi, pentru a avea o mai buna acoperire.
Una dintre cele mai vechi metode de pescuit de somn la noi este cu pluta la geamandura. Se potriveste pentru vreme linistita, pentru a putea ajunge in zonele indepartate, unde stii ca este o zona populata cu somni. Geamandura poate fi pozitionata cu ajutorul unui bolovan, avand grija ca franghia de ancorare sa fie suficient de lunga pentru adancimea apei. Lansetele se pozitioneaza la mal, bine ancorate, iar montura se prinde de geamandura. Trebuie sa ai grija ca franghia ce leaga cele doua sa nu incomodeze alti pescari, iar noaptea sa fie luminata pentru a preveni unele accidente. La final, nu uita sa strangi atat franghiile, cat si geamandura.
Folosind momeli artificiale ai avantajul ca poti acoperi o suprafata mult mai mare, te poti muta foarte rapid, echipamentul necesar nefiind la fel de vast ca la alte metode, dar sutele de aruncari pot fi obositoare. Ai nevoie de timp si rabdare, pentru a arunca de mai multe ori in acelasi loc, cu recuperari line, pentru a da timp pestelui sa simta momeala.
Poti profita si se timpul in care somnul se odihneste, si cu metoda de tarat din barca, sa treci cu carligul pe fundul apei. Se poate practica atat pe rauri, cat si in ape statute, important fiind ca grundul sa fie cat mai neted, fara pietre sau radacini in care carligul se poate agata. Metoda se bazeaza pe instinctul pestelui, care trezit din somn si speriat se va repezi sa inghita momeala. Cel mai des se foloseste ca si momeala peste viu.
O metoda frumoasa si interesanta este si pescuitul la clonc. Trebuie sa fii dotat cu o barca motorizata, din lemn, fibra de sticla sau gonflabila, pentru a nu distorsiona vibratiile date de clonc. Acest accesoriu este din lemn, cu o dimensiune de aproximativ 35 cm, pe o parte cu maner, iar cu cealalta parte lovindu-se suprafata apei. Astfel, se produc diferite zgomote si vibratii la care somnii sunt foarte receptivi.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu