Scobarul este unul dintre cele mai vanate specii de pesti , find iubit de pescarii din toata tara din cauza ca se prinde foarte bine de la inceputul lui septembrie pana tarziu in octombrie sau chiar decembrie , in lunile de iarna se strang in numar mare in locuri de iernat de obicei aste pot fii situate in apropierea podurilor sau in locurile aglomerate deoarece le ofera protectie de pradatori .. (Cormoranii fiind in special pradatorul nr 1 al scobarului )
Scobarul prefera locuri cu apa oxigenata intre 1,3 si 2,5 metri , cu un curet slab sau mediu , rereori in timpul iernii scobarul are un comportament diferit si il putem gasii in locuri cu mal pe fund , vara evita aceste locuri cu fund malos .
Tehnica :
Una dintre cea mai raspandita tehnica de pescuit la scobar este cu pluta , echipamentul se alcatuieste dintr-o varga sau lanseta intr 4 - 7 m pentru a putea controla bine linia cu , care pescuiesti , depinde de raul pe care pescuiesti .
Mulineta se recomanda una de dimensiuni reduse intre 1000 si 2000 depinde de pescar si de locul pe care pescuieste, sa fie suficien de mare sa intre circa o suta de metri de fir de 0,12 .
Momeala in functie de sezon scobarul mananca diferite momeli de exemplu ii putem pacali in functie de anotimp :
Iarna : viermusi , rame rosii , larve de libelula , bucat mica de ficat
Primavara : pefera aceleasi momeli ca si iarna dar si painea, arpacasul , pastele fainoase sau bucatica de slanina tatiata fasiute mici ii este pe plac
Vara : prefera cam tot aceleasi momeli ca si iarna sau primava : se mai adauga algele in sezonul foarte cald care sunt foarte prinzatoare
Toamna scobarul se hraneste cel mai bine il putem pacalii cu toate momelile de mai sus .
Nada :
In pescuitul scobarului nada are un rol foare important de acea trebue sa stii cum se o prepari , scobaru find un peste care se hraneste pe fundul apei , nada trebue sa se desfaca pe fundul apei nu sa faca nor , cateodata mai ingreunez nada cu pietris sau mal luat de pe malui apei sau din musuroaiele de cartita.
ca nada pentru scobar folosesc si nade din magazin dar si facute de mine in functie de sezon : mamaliga , faina de sange , srot de floarea soarelui , viermi