duminică, 21 iulie 2024

Lansete pentru pescuitul stationar la ten

 


Lansete pentru pescuitul stationar  la ten
*PESCARUL SINGURATIC
*Foto:Arhiva personala

Indiferent ca se va pescui in tehnica lansat sau plantat, lansetele potrivite pot avea diferite lungimi. Cu cat este mai lunga lanseta la ten, cu atat mai bine va fi manuit pestele in drill, in zona malului. Altfel, bazandu-ne exclusiv pe lungime, putem opta pentru cele din doua segmente intre 3 metri si 3.90 metri.
Lasand la o parte lungimea, trebuie sa fim atenti la puterea lansetei. In general se recomanda lansetele cu un test de curbura situat intre 3.50 lbs si 3.75 lbs. Aceasta clasa de puteri permite pescarului lansari la distante considerabile si in acelasi timp un control bun asupra pestelui.
Daca talia exemplarelor nu sare de 6 Kg, atunci in zona minim acceptata, putem lua in calcul lansete mai scurte ( 3.60 metri spre exemplu ) cu un test de curbura situat intre 3.00 lbs si 3.25 lbs. Este bine sa nu apelam la lansete de stationar pentru pescuitul de pe mal mai mici de 3.60 metri.



vineri, 12 iulie 2024

Fire pentru pescuit * Pescuitul stationar la ten

 


Fire pentru  pescuit
*Pescuitul stationar la ten
*PESCARUL SINGURATIC
*Foto:Arhiva personala

Firele pentru pescuit la ten trebuie intotdeauna corelate cu locul unde se pescuieste si talia exemplarelor. Este un peste cu un comportament diferit pe lacuri fata de apele curgatoare.
Firul principal al mulinetei va trebui sa fie rezistent atat la nod cat si la expunerea pe zone abrazive ( scoici, piatra, crengi de copac ). Trasatura este una agresiva si daca frana mulinetei nu este ajustata, firul poate ceda din cauza frecarii de pietre sau scoici. Expunerea firului pe o perioada lunga de timp in trasatura pe un astfel de substrat il va avaria.
Firele recomandate variaza ca diametru ( grosime ) intre 0.27 milimetri si 0.45 milimetri. Dimensiunea optima ( nu corecta pentru ca nu exista ) se va alege in primul rand avand la baza arealul ce urmeaza a fi pescuit.
Substratul complex impune un diametru mai mare si tehnici de fabricare de ultima generatie. Spre exemplu, discutam de fire de pescuit la ten invelite in fluorocarbon. Propietatile acestui polimer sporesc rezistenta firului in contactul cu zone abrazive.



miercuri, 10 iulie 2024

Echipamentul pentru pescuitul stationar la ten


Echipamentul pentru pescuitul  stationar la ten
Foto:Creative Commons
PESCARUL SINGURATIC

Exista o gama larga de lansete , mulinete si fire pentru pescuitul la ten. Nu exista limite impuse sqau restrictii. Totul ramane la aprecierea pescarului. Singura conditie de baza este ca echipamentul utilizat sa fie rezistent si corelat taliei pestilor vizati.
Au fost cazuri in care sub presiunea drill-ului, echipamentul a cedat. In general acest lucru se intampla la mal, la momentul receptiei pestelui la minciog. Cauza principala este diminuarea timpului in drill.
Tenul este un peste care in drill nu trebuie grabit. Forma corpului este hidrodinamica, adaptata vietii in ape curgatoare. Cand nivelul de stress asupra lui creste, in special in zona malului, poate afisa explozii de energie si plecari bruste. Sunt momentele cele mai periculoase pentru un echipament de pescuit la ten.



duminică, 7 iulie 2024

Pescuitul stationar la ten

 


Pescuitul stationar la ten
*PESCARUL SINGURATIC
*Foto:Creative Commons

Tehnica de pescuit stationar la ten este singura metoda prin care poate fi capturat sportiv acest peste. Face referire la tehnica “ in asteptare “ . Implica pozitionarea unei momeli pe substrat pe o zona unde in prealabil s-a nadit.
Se practica cu un numar de la unu la patru lansete in general. Nu este indicat pescuitul la ten cu undita. Este un peste energic in drill si nu poate fi controlat usor.
Poate fi pescuit atat in tehnica de substrat cu monturi fixe dedicate cat si intre ape la pluta. Ultima metoda necesita echipament rezistent. Pescuitul la ten la match sau feeder este unul extrem de tehnic care necesita experienta in manuirea pestelui in drill cu echipament fin.



Pescuit si relaxare



Pescuit si relaxare
*Deva-Hunedoara -Romania
*Raul Mures langa orasul Deva

In data de 4 Iulie 2024, am fost la o partida de pescuit pe raul Mures langa orasul Deva,mai precis langa fosta balta a lui Ionica.Muresul era tulbure si mare iar pe apa venea foarte multa mizerie,fapt ce mi-a ingreunat pescuitul.Cu toate astea am prins un somotel de 54 cm.Pe malul apei mi-am incropit o mica tabara.Ziua de pescuit a fost relaxanta.

**George NICA
Pescarul singuratic