joi, 9 mai 2024

Pescuitul la match * Pescuitul la platica

 


Pescuit la match la platica
*Foto:Creative Commons
*PESCARUL SINGURATIC

Ramanem tot in zona pescuitului cu pluta. In disciplina de match, plutele poarta denumiri exacte. Waggler sau Slider. Sunt diferente intre cele doua modele. In primul rand este vorba de lestul care poate fi sau nu prezent in functie de caz.
Tehnica implica plasarea monturilor la o distanta mai mare, unde in mod normal cu undita sau rubeziana nu ajungi. Stabilitatea monturii in vad este elementul cheie, sau secretul reusitei. Plutele de match  sunt mai grele, pot avea diferite forme si sunt destinate anumitor situatii de pescuit.
Criteriile de selectie ale unei astfel de plute au la baza, distanta, adancimea in vad si factorii climatici ( vantul, curentul apei ). Montajele sunt diferite de cele ale unei linii de undita pentru platica.
Plumbajele sunt grosiere si dispozitia acestora pe linie se executa dupa anumite formule de etalare. Scopul este ca montura sa nu se incurce in lansare, iar plumbajul sa tensioneze corect linia pe portiunea submersa.
Lansetele variaza ca lungime intre 3,90 metri si pana la 4,50 metri. Fac parte din clasa lansetelor cu actiune parabolica si prezinta similaritati vizuale cu lansetele de feeder. In general, aceste lansete de match pretabile in pescuitul la platica sunt gandite pe o putere de aruncare situata in plaja 5-25 de grame.
Firele principale sunt fire din clasa celor scufundatoare. Este necesar ca firul sa se pozitioneze in urma lansarii sub filmul apei. In acest mod, contactul pescarului cu pluta si montura este unul mai bun iar valurile si vantul nu misca montura de pe vad.
Se apeleaza la fire cu diametru cuprins intre 0.22 milimetri in plaja superioara si 0.16 mm in pragul minim admis. Rezistenta si diametrul firului impacteaza montura ca ansamblu final. Distantele la care se poate pescui in aceasta disciplina sunt cu precadere la 30 de metri de mal. Greutatea unui waggler sau slider trebuie calibrata cu grosimea firului liniei principale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu