joi, 25 ianuarie 2024

Perioada de prohibitie la pescuit pentru anul 2024

Perioada de prohibitie la pescuit pentru anul 2024
*Pescarul singuratic
*Foto:Creative Commons

Ordinul de prohibitie 2024 – privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2024 a fost publicat in Monitorul Oficial. Este vorba de Ordinul nr. 561/2023/11/2024, Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 42 din 17 ianuarie 2024.

*In anul 2024 prohibitia generala pentru pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial este de 60 de zile, in perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv.


*Interzis pescuitul in perioada:09 Aprilie-07 Iunie 2024(inclusiv)


duminică, 21 ianuarie 2024

Pescuitul scobarului la feeder

 


Pescuit la feeder dupa scobar
*PESCARUL SINGURATIC
*Foto:Creative Commons

Disciplina de pescuit la feeder dupa scobar implica o abordare statica, care se bazeaza pe experienta pescarului de a identifica zone cu potential. In general, in perioadele mai reci, scobarii se cantoneaza pe albia raurilor, in zone mai adanci, in grupuri.
Vara, pot fi gasiti pe ape mai mici in adancime si mai rasfirati. In ambele situatii, este un peste care necesita o cantitate de nada moderat spre mare in timpul partidei de pescuit. Dezavantajul este apa in miscare care permanent va imprastia nada pe suprafete mari.
Concentrarea acesteia pe portiuni limitate este greu de realizat si necesita sondarea ca prim pas. Identificare modificarilor in albia raurilor este obligatorie. Zonele de tip “ sa” care sunt continuate de praguri moderate ca inaltime sunt cele mai indicate. Apa va impinge in “ micii pereti “ nada, care se va fixa pe zonele in cauza mult mai bine datorita debitului apei.




miercuri, 17 ianuarie 2024

Stiluri de pescuit la scobar

 


Stiluri de pescuit la scobar
*Pescuitul la scobar
*Foto :Creative Commons

Exista diferente majore intre pescuitul pe substrat ancorat ( feeder ) si pescuitul pe substrat in miscare ( la pluta cu bologneza ). Tehnicile de nadire si abordare difera extrem de mult, la fel ca si consistenta si mecanica nadei la care se apeleaza.
De remarcat este ca ambele stiluri de pescuit sunt productive, daca pescarul stapaneste tehnica pe care o alege. In nici unul din cazuri nu putem face referire la un pescuit static relaxat. Scobarul necesita intretinerea constanta a vadului de pescuit.




luni, 15 ianuarie 2024

Echipamentul pentru pescuitul la scobar

 


Echipamentul pentru pescuitul la scobar
*Foto:Creative Commons

Nefiind un peste de talie mare, echipamentul pentru pescuit la scobar intra in clasa generala medium si medium light, in functie de stilul de pescuit ales. Auxiliarele din care amintim firul de forfac, carligele si linia principala ale echipamentului intra in sfera de pescuit fin.
In general, echipamentul de pescuit este caracterizat in primul rand de raurile pescuite, din punct de vedere al debitului. Ajustarea se face in functie de zonele alese. De mentionat este ca desi scobarul prefera cursurile mai line, poate fi gasit si in zone cu repezisuri de apa, unde va sta in grupuri mari.







vineri, 12 ianuarie 2024

Pescuitul la scobar

 


Pescuitul la scobar
*PESCARUL SINGURATIC
*Foto:Creative Commons

Fiind un peste de apa curgatoare, impune limite in ceea ce priveste metodele prin care poate fi pescuit. Desi se regaseste pe rauri cu debit mare, prefera zonele mai linistite uneori fiind gasit in zonele de varsare a afluentilor in fluvii.
Este un peste de substrat, cu un comportament de grup, in permanenta cautare de surse de hrana. Prefera albiile dure cu pietris si apele limpezi . Cele mai uzitate metode de pescuit la scobar sunt cu feeder-ul si cu pluta. Cea din urma tehnica, cu pluta, se realizeaza cu bologneza.







miercuri, 10 ianuarie 2024

Scobarul*Pescuitul la scobar

 



Scobarul
*Pescuitul la scobar
*Foto:Creative Commons


Apele de deal si munte, curate si limpezi ascund un peste indragit de pescarii cu monturi fine. Este vorba despre scobar. Este un peste care ofera partide de pescuit memorabile si un initiator veritabil in tehnicile de pescuit pe ape curgatoare.Pescarii care aleg sa faca o partida de pescuit la scobar isi perfectioneaza tehnica pe rauri, indubitabil. Comportamentul acestei specii de peste stimuleaza practicantii sa se adapteze la schimbarile bruste de comportament pe care le are.
Scobarul este un peste de ape curgatoare, ale caror temperaturi se invart in jurul valorii de 20 de grade Celsius. Face parte din familia ciprinidelor. Este un peste pasnic cu un comportament de grup. Prefera albia raurilor pe care le populeaza.
Se hraneste cu algele care se fixeaza pe pietre, iar primavara devreme, isi imbogateste dieta cu icrele depuse de alte specii de pesti si mici nevertebrate. Corpul este alungit, adaptat hidrodinamic, acoperit cu solzi de dimensiune medie, argintii. Cavitatea bucala este adaptata hranei si modului de obtinere. Buza superioara este usor alungita si ascutita.



sâmbătă, 6 ianuarie 2024

Montura Cheburaska * Pescuitul la biban

 

Montura Cheburaska la biban
*Pescuitul la biban
*FotoCreative Commons

Mai poarta denumirea de “jig articulat”. Lestul se ataseaza de ochetul carligului prin intermediul unei agrafe speciale. Creste gradul de mobilitate al nalucii soft si apar astfel evolutii atipoce care incita exmplarele de biban mai rapid. Pescuitul se practica similar cu cel din tehnica jigging.