sâmbătă, 19 august 2023

Fir * Pescuitul la biban

 


Fir
*Pescuitul la bibn
*Foto:Arhiva personala
Sursa:https://www.totalfishing.ro/blog/alte-stiluri-de-pescuit/biban-cum-pescuim-acest-peste.html

Firul in pescuitul la biban variaza foarte mult. Din nou, tehnica practicata dicteaza diametrul. Este criteriul principal dupa care se va ghida un pescar. Lungimea firului este influentata de capacitatea tamburului mulinetei.
In pescuitul stationar, in general, pescarii opteaza pentru un fir monofilament cu o grosime de 0.25 milimetri. Este devenit cumva un standard creat tot de pescari. La aceasta dimensiune, permite lansari la distanta si rezistenta suficienta pentru a aduce capturile la mal. Se impaca bine cu o mulineta medie de 4000 spre exemplu. In general, rolele alese sunt intre 150 de metri si 300 de metri, in functie de producator.
In pescuitul cu naluci, diametrul coboara drastic. Aici se utilizeaza doua clase de fire : monofilament si textil. Fiecare are anumite avantaje si exceleaza in anumite conditii. Daca ne referim la monofilament, diametrul variaza intre 0.16 milimetri si 0.20 milimetri. In primul rand tipul nalucii influenteaza alegerea. In functie de greutatea acesteia, lansarile se pot executa la anumite distante.
De remarcat ca si prezentarile ( atacurile venite asupra nalucii ) se simt diferit. Vibratia generata de un atac se transmite diferit pe un fir monofilament spre deosebire de un textil. Monofilamentul este mai permisiv, iar ca rezultat, naluca va fi in majoritatea cazurilor inghitita. Permisivitatea este redata de coeficientul de elongatie al unui monofilament. Astfel, bibanul nu simte rezistenta in atac si implicit va aspira naluca mai rapid.
Firul textil are doua mari caracteristici : zero elongatie si rezistenta sporita pe diametre subtiri. Un efect secundar este fidelitatea de transmitere a atacului in mana pescarului. De asemenea, distantele de lansare cresc considerabil, raportat la o naluca usoara, spre deosebire de monofilament. Totusi, dezavantajul major este reprezentat de rezistenta opusa de ansamblu in momentul atacului. Cu alte cuvinte, bibanul simte tensiunea generata de lanseta. Rezultatul este vizibil. Pestii se inteapa superficial sau aproape de inelul cavitatii bucale.
Cand trasaturile sunt slabe ( bibanii sunt apatici ), este momentul in care neaparat treci pe monofilament.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu