joi, 5 ianuarie 2017

Beldita



BELDITA (Alburnoides bipunctatus)

Raspandire
Acest peste mic poate fi gasit pretutindeni in raurile reci, limpezi si cu cursul relativ rapid din Europa, din nordul Alpilor si pana in Marea Nordului si Marea Baltica. Traieste in toate apele care alcatuiesc bazinulul Marii Negre.
In Romania, beldita se gaseste in toate raurile mai mari, ca Prut, Siret, Bistrita, Trotus, Barlad, Dorna, Gilort, Somes, Mures, Crisuri, Olt, Timis, Bega, Jiu, Tarnava Mare, Cibin, Varghis, Cerna, Crasna, Bereteu, in portiunile superioare, in Transilvania traieste si in multe lacuri si helesteie dintre dealuri si de campie (Zau de Campie, Taureni, Cefa, Taga, Inand etc.).
Descriere
Corpul belditei este lunguiet, turtit lateral. Linia dorsala si cea ventrala sunt arcuite aproape simetric. Gura se deschide in varful botului, maxilarul inferior ridicandu-se putin in sus. Ochii sunt relativ mari. Inotatoarea situata sub coada incepe dincolo de nivelul unde se termina inotatoarea dorsala.
Spatele pestelui este verde-brun sau verde inchis, uneori verde-albastrui cu sclipiri de otel. Flancurile si burta sunt verzi-argintii, cateodata alb-argintii. In general, intregul corp are o stralucire argintie. Linia laterala este marginita de o multitudine de puncte negre. Corpul pestelui este brazdat longitudinal de doua dungi de culoare mai inchisa, albastru-negricioasa, care devine si mai intensa in perioada reproducerii, inotatoarele dorsale, caudala si pectoralele sunt verzi-gri, tivite cu negru, restul inotatoarelor fiind galbui sau portocalii, in perioada reproducerii. Pielea ce acopera burta in portiunea dintre inotatoarele pectorale si cea ventrala are o culoare rosiatica-portocalie. Aceasta caracteristica serveste ca reper la deosebirea puietului de beldita (pe flancurile caruia nu au aparut inca punctele negre, caracteristice) de puietul de clean. Coloritul ochilor este de asemenea caracteristic: deasupra cafeniu, dedesubt argintiu, iar cercul din mijloc galben.
Dezvoltare
Beldita este un, cu o lungime medie de 9-10 cm (rar peste 14-15 cm) si greutatea medie de 10-12 g (exemplarele mai mari de 35 g sunt exceptii).
Biologie
Beldita traieste in carduri. Spatiul sau de viata il constituie raurile, incepand cu zona pastravului si pana la cea a scobarului si a mrenei, de obicei in imediata apropiere a fundului apei. Ii plac apele limpezi, bogate in oxigen dizolvat, mai reci si cu adancimi medii, unde albia este acoperita de pietre si nisip. Nu patrunde pana pe cursurile superioare ale paraielor de munte, cu debit insuficient si neuniform.
Consuma de obicei hrana de origine animala, pe care o gaseste la fundul raului, ca de exemplu rame mici, melci minusculi, insecte acvatice si larvele acestora, recurgand doar foarte rar la hrana de natura vegetala. Este un peste care inoata rapid, vioi.
Beldita isi depune icrele in iunie-iulie, pe pietre sau printre pietrele de pe albie, in locurile unde curentii raului sunt mai puternici. Beldita este insa, mancata de: clean, avat, mihalt si somn.
Pescuitul Sportiv
Pentru pescarii sportivi beldita prezinta interes in primul rand ca momeala.
La pescuitul cu undita se foloseste cel mai mic carlig, nadit cu o rama mica sau cu musca moarta. Beldita poate fi pescuita si cu musca artificiala de dimensiune minima, indiferent de culoare. Acest peste inoata in carduri, nu este foarte precaut si cu oarecare experienta, poate fi prins in numar mare intr-un timp destul de scurt. Se foloseste o undita usoara si flexibila, guta de 0,10-0,15 si carligul cel mai mic (20). Pluta trebuie sa fie foarte sensibila. Ca in mai toate cazurile, la pescuit, apropierea de rau se face cu precautie, pana la mal, iar undita se arunca in sensul invers curgerii raului. Daca dam de locul unde exemplarele de beldita se intretin in straturile superioare ale raului, nu mai trebuie sa ne schimbam locul pe mal. Nada si carligul se arunca in apa in fata lor, iar pestii nu intarzie sa muste. Carligul trebuie intepat imediat dupa ce pestele a muscat, in caz contrar nu mai poate fi prins. Beldita musca cel mai bine in zilele cu soare fara vant.
Legea nu prevede limita minima admisa la pescuit.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu