marți, 23 august 2016

Carligul


Carligul
Este partea cea mai importanta a unditei si una din cele mai vechi inventii ale omenirii.Stramosii nostrii isi procurau o buna parte din hrana necesara pescuind cu carlige rudimentrae,pe care si le faceau din bucati de corn ,din oase sau din tepii pestilor.

Se poate pescui chiar daca lipsesc unele parti si accesorii ale unditei;fara carlig insa ,nu exista undita!Inainte de toate ,pescarul trebuie sa aiba carlige foarte bune.Toate celelalte parti ale unditei pot sa nu fie de calitate superioara ,insa carligul trebuie sa fie perfect.Exista carlige simple,(cu un singur varf) duble si triple.L acarligul simplu deosebim urmatoarele parti:varful,curbura,bratul,limba sau spinul .

La capatul bratului exista un ochi ,fie o paleta pentru legarea strunei.Uneori bratul se sfarseste cu o portiune neteda.Proportia dintre lungimea varfului si lungimea bratului variaza foarte mult de la un tip la altul.La unele carlige ,varful ajunge pana dincolo de mijlocul bratului.Carligele cu brat scurt nu s-au dovedit bune ;ori cum vom lega struna ,carligul se deplaseaza din linia strunei,si face cot la punctul de legatura si in consecinta,cand pescarul “raspunde”pestelui(ii da “lovitura de intepare”),varful nu se infige.Mai ales la pescuitul care foloseste drept momeala rama,bratul trebuie sa fie mai lung ,pentru ca nada sa poata fi trasa in lungul lui.Lungimea varfului carligelor normale trebuie sa reprezinte cam o treime din marimea lor totala.O alta descoperire se refera la forma,la deschiderea dintre varf si brat .Unele carlige au varful paralel cu bratul ,altele il au usor adus inspre brat ,iar altele il au ,dimpotriva,mult departe de brat,largind deschizatura.De preferat sunt cele cu bratul si varful paralele ,cu o foarte usoara curbura in afara varfului.Cele mai des folosite la pescuitul in apele de munte sunt carligele cu ochi in capatul bratului,iar la ses cele cu paleta in capul bratului.
Legarea strunei se face cu mai multa usurinta .La pescuitul cu musca artificiala ,foarte bune par a fi cele cu ochi ,deoarece ingaduie dezlegarea usoara a carligului de pe struna ,lucru pe care pescarul este nevoit sa-l faca ori de cate ori trebuie sa inlocuiasca o musculita cu alta .Carligele cu paleta prezinta avantajul ca legatura dintre ele si struna este mai stabila,bratul e in prelungire si ramane mereu in prelungirea strunei iar lovitura de intepare este mai directa .Ori ce forma ar avea carligul trebuie sa aiba varful foarte ascutit .De acest fapt depinde ,rezultatul pescuitului.



Sursa:’Pescuitul de la A la Z -Ghidul pescarului sportiv”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu