vineri, 28 martie 2025

Momeli pentru pescuitul carasului


Momeli pentru pescuitul carasului
*Pescarul singuratic
*Foto:Arhiva personala.

Carasul prefera diverse momeli animale sau vegetale in functie de temperatura apei .Ca momeli naturale sunt indicate :rame rosii , viermusi , larve de libelula (mai ales primavara) , iar ca momeala vegetala (cocoloase de paine, mamaliga, grau fiert, porumb in lapte, mamaliga amestecata cu paine etc )

                                                        *VA URMA



sâmbătă, 22 martie 2025

Naditul in pescuitul carasului


Naditul in pescuitul carasului
*Pescuitul la caras
*PESCARUL SINGURATIC
*Foto:Arhiva personala
 

Naditul este important si cantitatea de nada depinde de densitatea pestelui , de anotimp , de temperatura apei. Ca tehnica de nadire se foloseste  nadire initiala mai mare si apoi cand vad ca incep sa apara trasaturi mai dese se foloseste mai putina nada  Daca se pescuieste cu lanseta sau feederul nadirea trebuie facuta regulat (prin intermediul nadei introduse in cosuletul de nadire) . Regulat inseamna ca periodic trebuie scoasa lanseta si realimentat cosuletul.

                                                     *VA URMA




vineri, 21 martie 2025

Pescuitul la caras * Cateva consideratii

Pescuitul carasului
*Cateva consideratii
*PESCARUL SINGURATIC
*Foto:Arhiva personala

Carasul este pestele care se intalneste in majoritatea raurilor cu un curs lent , cat si in baltile de pe tot teritoriul tarii. Se reproduce in 3 serii , incepand din aprilie si pana prin august . Ca o curiozitate a speciei este faptul ca toate exemplarele care depasesc 15 cm , sunt femele . Fenomenul se explica prin faptul ca in anul 2 al vietii lor , organele genitate ale barbatusilor se transforma si din masculi devin femele .
Carasul este cel mai popular peste in randul pescarilor din Romania , datorita faptului ca este un peste raspandit in mai toate zonele tarii si nu este pretentios la calitatea sau continutul de oxigen al apei in care creste
Pescuitul carasului nu e dificil si nu necesita tehnici sau monturi speciale . Probleme creeaza perioadele in care nu vrea sa se hraneasca (unii pun asta pe seama fazelor in care se afle luna , ore solunare)

                                          *VA URMA



miercuri, 19 martie 2025

Pescuitul la oblete

Pescuitul la oblete
*PESCARUL SINGURATIC
*Foto:Arhiva personala

Obletele (Alburnus alburnus), este un reprezentant de talie mică al familiei ciprinidelor.

Răspândire:
Îl întâlnim în apele curgătoare sau stătătoare din Europa, de la Marea Baltică până în Alpi, Marea Neagră și Caucaz, iar spre Răsărit până la Urali.
În România, se întâlnește mai în toate apele, în Dunăre, cu bălțile ei, cursul inferior al râurilor Siret, Prut, Mureș, Olt, Cibin, Cerna, Vedea, Teleormanul, Ialomița, Argeș etc.

Descriere:
Corpul este acoperit cu solzi mici de culoare argintie care se desprind usor la atingere. Culoarea generală este verde-albastruie pe spate, cu reflexii metalice si argintiu spre burtă.
Dimensiunile obisnuite sunt între 10-15 cm si greutatea de 20-40g.

Pescarii nu ocolesc obletele deoarece se pescuiește ușor (ideal pentru pescarii începatori, copiii) si este foarte apreciat pentru gustul sau.

Habitat și mod de viață:
De obicei trăiesc în bancuri si oferă un spectacol deosebit atunci când sunt vânați de prădători.
Obletele trăieste si se hrăneste în straturile superioare ale apei. Gura sa este adaptată pentru a se hrani la suprafată, mandibula inferioară fiind mai lungă decât cea superioară.
Obletele mușcă nu atat de foame, cât și din curiozitate, sau din spirit de concurentă față de semenii săi.
Sare des după insecte pe care le culege de la suprafata apei.

Reproducere:
În lunile mai – iunie obletele caută bălți sau revărsări ale râurilor unde se reproduce, femela depunând până la 400000 de icre pe vegetatia inundată.

Pescuitul obletelui

Pescarii „seriosi” îl neglijează de cele mai multe ori în căutarea unor pesti mai „valorosi”- crap, caras, somn. Însă atunci Când nimic nu merge, obletele poate salva o partida de pescuit. Si la unele concursuri de pescuit este pestele salvator, putând duce la câstigarea sectiunii „Cel mai mare numar de pesti prinsi”.

Pescuitul obletelui nu este deloc dificil, de multe ori fiind poarta de intrare în pescuit a multor pescari.

– Undita este mică, de 3-4 metri, asa numita cațaveică. Obletele nu este un peste sperios, fiind atras cu o nadire corespunzatoare până aproape de mal.

– Acțiunea undiței trebuie să fie mai degrabă una telescopică decat una de vârf pentru a proteja gura pestelui.

– Deoarece la acest pescuit ținem tot timpul undița în mână și lansăm de nenumarate ori, greutatea acesteia trebuie să sa fe cât mai mică. O vargă de carbon este excelentă, dar si una din fibră de sticlă este o alternativă.

– Firul folosit va fi cat mai subtire, de preferat 0.10mm.

– Lungimea firului va fi cât undita, pentru că la prinderea unui pește, acesta să ajungă prin balans exact în mână.

– Pluta va fi una mică, cam de 2 cm înaltime, cu antena mică (1 cm) sau inexistentă.

– Folosiți când nu bate vantul, o plută fără antenă, echilibrată astfel încât sa aibă deasupra apei doar o parte mică, 0.1-0.5mm. În felul acesta orice trasatură este semnalizată, si nici pestele nu simte vreo rezistentă.

– Pe vânt dimpotrivă, folosiți o plută cu antenă, care să rămână deasupra valurilor.

– Cârligul va fi adaptat dimensiunii obletilor, cu tija subtire, cu spinul cât mai mic pentru a nu rani prea mult viermușul. Numerele 15-20 pot fi cele mai potrivite

Momeala cea mai folosită la pescuitul obletelui este viermusul. Este atât preferat de acesta cât si greu de furat de pe cârlig si rezistent la lansari repetate.

Se mai pot folosi râme mici, libelule, cu inconvenientul că aceste momeli vor trebui înlocuite la 2-3 pesti prinsi.

Nada care se foloseste îndeosebi este în timpul pescuitului poate fi firimituri de pâine, mălai usor umezit, se aruncă cât se poate ține între degete astfel încât să formeze un norișor în jurul plutei.




marți, 18 martie 2025

Firul de spinning pentru pescuitul la mreana

 


Firul de spinning pentru pescuitul la mreana
*PESCARUL SINGURATIC
*Foto:Arhiva personala

Trebuie sa ne ghidam dupa cateva aspecte de natura constructiva. Firele destinate utilizarii in ape adanci si in curentii trebuie sa nu fie plate in primul rand. Un profil rotund defineste o tensionare ridicata a fibrelor. Acest lucru face imposibila retentia apei in structura firului. Si asta e un lucru bun. Apoi, cu cat mai multe fibre impletite, cu atat mai rezistent firul. Daca fibrele care stau la baza procesului de fabricatie sunt subtiri si rezistente, si produsul finit va pastra si mentine aceste caracteristici.
In concluzie, corelarea diametrului firului cu tipologia nalucii este necesara. Ca repere generale intre 0.14 milimetri si pana la un 0.18 milimetri, un fir de calitate va rezista si pe substrat si in drill fara probleme.




miercuri, 12 martie 2025

Mulineta de spinning pentru pescuitul la mreana

 


Mulineta de spinning pentru pescuitul la mreana
*PESCARUL SINGURATIC
*Foto:Licenta PEXELS

Ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa capturezi o mreana pe o mulineta mica. Ai mult de “mestecat” pentru a aduce pestele la mal. Ca si in tehnica de pescuit la feeder, orice ce centimetru asezat pe tambur este mai important decat credeti.
Naluci grele, ape cu debite mari, lansete fast inseamna mulinete intre 3000 si 4000 dimensiune tambur. Cat mai multi rulmenti pentru ca lansarile fara rezultat sunt multe. Prezenta rulmentilor intr-un numar cat mai ridicat fluidizeaza exploatarea mulinetei fara efort sustinut.
Odata cu marimea tamburului, creste si suprafata de franare. Este un avantaj secundar important. Drill-urile cu mrene sunt spectaculoase. In urma inteparii unei mrene, se va constata usor ca este un peste care nu paraseste substratul, are o viteza ametitoare care trebuie controlata. Aici intervine frana si experienta pescarului.

                                                                  *VA URMA *





duminică, 9 martie 2025

Solunar pescuit pentru luna Martie 2025

 Legenda solunar pescuit martie 2025

sanse pescuit martie - Sanse normale pescuit
sanse pescuit martie - Sanse bune de pescuit
sanse pescuit martie - Sanse foarte bune de pescuit 





vineri, 7 martie 2025

Lanseta de spinning pentru pescuitul la mreana


Lanseta de spinning pentru mreana
*PESCARUL SINGURATIC
*Foto:Arhiva personala

Nalucile care ajung si evolueaza in zona substratului sunt singurele cu care poti captura o mreana. Fie ca este vobler sau un silicon, secretul este sa ajunga in regatul mrenei. Voblerele pot atinge adancimile dorite, insa, palierul de evolutie si prezentare este limitat. In drumul spre substrat pierzi o portiune importanta din evolutia unui vobler.
Gumele sunt prioritare. Apele cu debite pronuntate implica greutati adaptate. Lanseta de spinning pentru mreana poate avea lungimi intre 2,00 metri pana la 2,70 metri. Alegerea tine de loc, naluca si experienta pescarului. Evident, modelele mai lungi ajuta in obtinerea unor distante mai mari in lansare. Adica pescuitul cu voblere.
Clasa de actiune este intre fast si extra fast. Lanseta nu trebuie sa actionize ( sa nu se indoaie ) nici sub greutatea nalucii si nici sub presiunea apei care franeaza naluca in timpul evolutiei.


                                                               *VA URMA *