vineri, 20 septembrie 2024

Montura pentru pescuitul la ten


 

Montura pentru pescuitul la ten
*Pescuitul la ten
*PESCARUL SINGURATIC
*Foto:Creative Commons(Licenta gratuita)


Monturile pentru pescuit la ten sunt similare cu cele utilizate in mod general in pescuitul crapului. Pot fi atat in line cat si cu plumb pierdut. In general insa, dat fiind faptul ca discutam de un peste lacom, se pune accent pe monturile in line cu momitor.
Pe langa nadirea zonei ce urmeaza a fi pescuita, prezenta nadei pe momitor este un plus de atractie pentru ten. Carligul cu momeala va fi mult mai usor de localizat de pesti.






sâmbătă, 14 septembrie 2024

Alune tigrate * Momeala pentru pescuitul la ten

 

 Alune Tigrate
*PESCARUL SINGURATIC
*Momeala pentru pescuitul la ten
*Foto:Arhiva personala

Cumva momeli mai noi in pescuitul tenului. Odata cu aparitia lor pe piata, pescarii le-au incercat si au obtinut rezultate foarte bune. De asemenea, nu este o momeala selectiva in totalitate. Forma si marimea acestei momeli selecteaza crapii ca familie. Crapi comuni, oglinde si teni.
Avand un diametru mare, nu pot fi culese de alte specii de pesti pasnici, insa, ofera un avantaj secundar. Agitatia pe care platicile, babustile sau rosioarele o fac pe o zona nadita cu alune tigrate, atrage atentia crapilor.
Momeli artificiale flotante : pop up, wafters, porumb artificial
Momelile flotante sunt cele mai folosite in pescuitul la ten. Monturile care insotesc fie un momitor plin cu nada, fie un saculet solubil plin cu particule ( pelete si seminte ) nu dau gres. Sunt o serie de factori responsabili pentru eficienta acestei metode de pescuit cu momeli artificiale.


In primul rand, prezentarea monturii ( modul in care carligul si momeala sunt pozitionate in apa ) face diferenta. Crapii se hranesc prin aspiratie. O momeala flotanta altfel reactioneaza ( mecanic discutand ) cand va fi supusa unor turbulente ( curenti de apa ). Are un comportament mai sensibil si implicit va fi mai usor de absorbit.




luni, 9 septembrie 2024

Porumb * Momeala pentru pescuit la ten

 


Porumb
*Momeala pentru pescuit la ten
*PESCARUL SINGURATIC
*Foto:Arhiva personala

Porumb pentru pescuit este cea mai consacrata momeala la ten. Se utilizeaza atat ca momeala cat si ca nada. Pescarii au invatat in timp ca porumbul uscat folosit ca nada incetineste aparitia pestilor la monturi. Se produce efectul de balonare despre care aminteam mai sus.
Exista mai multe metode de preparare a porumbului pentru ten. Fie ca discutam de expunerea in apa a boabelor, sau utilizarea activatorilor de fermentaie ( CSL – corn step liquor ), cea mai sigura metoda este prepararea lor indifferent de forma. Un plus mare il reprezinta utilizarea CSL -ului, a berii sau a alcoolului.



luni, 2 septembrie 2024

Bolies * Momeala pentru pescuitul la ten.

 


Bolies
*PESCARUL SINGURATIC
*Momeala pentru pescuitul la ten
*Foto:Arhiva personala

Apar la mal pe carpodrom dar si pe ape salbatice din ce in ce mai multi teni capturati la bile. Cu timpul au invatat aceasta momeala si nu o mai ocolesc. In general, bilele cu arome dulci din care amintim scopex, miere, alune tigrate sau capsuni sunt cele mai repezentative in pescuitul tenului.
Se pot folosi ambele variante, atat solubile cat si tari ( boilies). Sunt momeli cu timp de asteptare mai mare. Preferabil, pentru a starni mai rapid trasaturi, este bine ca nadirea sa contina si semninte. Acestea vor “activa” mai repede pestii.



duminică, 1 septembrie 2024

LIN( Tinca Tinca) * Captura record(561 grame)



In 30 August 2024 am prins dintr-o balta salbatica de langa raul Mures un Lin (Tinca Tinca) in greutate de 561 grame .record pentru mine.Am folosit ca si nada paine iar ca momeala in carlig rama rosie.
*Balta se gaseste undeva la 2 km de orasul Deva * ROMANIA