vineri, 21 aprilie 2017

Etapele prepararii nadei



Etapele prepararii Nadei

Daca doriti ca nada dvs. sa iasa pufoasa si atragatoare, atunci in mod obligatoriu trebuie sa respectati, mai abitir decat pe cele zece porunci, succesiunea de operatii descrisa mai jos :
Amestecarea componentelor - se va face intotdeauna cu componentele in stare uscata. (evident cele aflate in aceasta stare - nada, aditivi uscati)
Adaugarea aditivilor lichizi si umectarea - daca aveti aditivi lichizi sau alte componente in aceasta stare, trebuie sa-i dizolvati in apa inainte de umectarea nadei. Atentie! Apa se va adauga treptat pentru a nu suprainmuia nada.
Adaugare pamant - se va face doar daca e cazul, pentru a saraci nutritiv nada sau pentru a crea efectul de nor
Amestecarea - se face pentru a omogeniza nada cu toate componentele in ea.
Reumectarea - de obicei nada absoarbe apa in timp asa ca la 10 - 15 minute de la prima umectare poate fi necesar sa repetam aceasta operatie. Daca e cazul, se va adauga foarte putina apa, nada fiind deja partial umectata.
Sitarea - aceasta operatie se face pentru inlaturarea eventualelor cocoloase aparute dupa umectare
Adaugarea diferitelor momeli - la finalul prepararii nadei se vor adauga diferitele momeli de natura vegetala sau animala.


Nodul Longline



Nodul Longline

Nodul Longline este un nod pescaresc sub forma de bucla care este adesea folosit pentru a atasa carlige de linia principala. De mentionat aici faptul ca acest nod nu va aluneca pe linia principala. Nu uitati sa umeziti firele pentru un nod mai bun.


joi, 20 aprilie 2017

Caracteristicile nadei



Caracteristicile Nadei

Puterea nutritiva - Din cauza ca pestii au un apetit diferit, in functie de anotimp, temperatura apei sau alti factori, puterea nutritiva a nadei trebuie modificata in consecinta - dorim sa-i tinem pe loc, nu sa-i saturam si ei sa plece fara sa fi pus gura si pe momeala noastra. De obicei puterea nutritiva a nadei poate fi scazuta prin adaugare de pamant.
Granulatia - Exista mai multe tipuri de nada, in functie de pestii vizati:
- cu granulatia fina, care se prezinta sub forma de pulbere
- cu granulatia mica - contine particule cu dimensiunea de aproximativ 1mm
- cu granulatia medie - contine particule cu dimensiunea de aproximativ 2mm
- cu granulatie mare - contine particule cu dimensiunea de aproximativ 3mm.
Granulatia nadei sorteaza (intr-o anumita masura) pestele pe care dorim sa-l prindem, in sensul granulatie mare - peste mare. Daca folosim nade de gata, granulatia e cea pe care o vedem in punga. Daca ne pregatim singuri nada, atunci o putem face cum dorim cu ajutorul unei rasnite, reglata mai fin sau mai grosier.
Greutatea - Sigur ati auzit pana acum, de nada grea si de nada usoara. Ca sa lamurim situatia ,nada grea este nada care e facuta sa ajunga repede pe fundul apei, iar nada usoara e cea care se scufunda lent sau foarte lent. Nada poate fi facuta mai grea prin adaugare de pamant, insa acesta scade puterea nutritiva, sau prin adaugarea de pietris mai fin ori grosier in nada.
Dezagregarea - Evident dupa ce nada a ajuns pe fundul apei ea trebuie sa lucreze, adica sa se desfaca. Nada se desface mai repede sau mai incet in functie de cat de colanta este. O nada foarte colanta se desface mai greu decat o nada mai putin colanta. O nada este cu atat mai colanta cu cat este mai umectata sau cu cat componentele au o capacitate colanta mai mare. Nu exagerati totusi cu umectarea, pentru ca apa in exces face ca nadei sa-i scada capacitatea colanta.
Culoarea - Exista in ziua de astazi o gama larga de coloranti pe care-i putem folosi, dar nadele se impart doar in doua categorii: nade deschise si nade inchise. Uneori acest aspect conteaza foarte mult, asa ca incercati ambele variante daca nu merge din prima. Ca regula generala, daca apa este limpede incercati nade inchise la culoare si invers.
Mirosul si gustul - La sfarsit, dar nu in cele din urma, se aduga si aromele sau/si ingredientele care dau gust nadei ,insa aveti grija sa nu exagerati pentru ca tot ce e prea mult poate avea exact efectul opus!

Nodul Rapala



Nodul Rapala

Nodul Rapala este un nod pescaresc recomandat de producatorul de momeli artificiale Rapala. Nodul este recomandat pentru legarea voblerelor si linguritelor produse de Rapala, dar bineinteles ca acest nod poate fi folosit cu succes la toate tipurile de voblere si lingurite.


miercuri, 19 aprilie 2017

Nodul Butterfly Dropper



Nodul Butterfly Dropper

Nodul Butterfly Dropper este un nod pescaresc folosit la atasarea carligelor pe firul principal. O caracteristica importanta a nodului este faptul ca acesta nu aluneca pe linie. nu uitati sa umeziti firul cand faceti nodurile.


marți, 18 aprilie 2017

Nodul Perfect Loop



Nodul Perfect Loop

Nodul pescaresc Perfect Loop este un nod foarte bun folosit in general la legarea voblerelor si linugritelor. Acest tip de nod poate fi folosit atat pentru fire groase cat si pentru fire subtiri. Acest nod este unul mai deosebit deoarece nu influenteaza evolutia voblerelor si linguritelor in apa.


Sursa:http://pasiuneapescuitului.blogspot.ro/2011/07/nodul-perfect-loop.html#comment-form