miercuri, 7 decembrie 2016

Pastravul de lac




PASTRAVUL DE LAC (Salmo trutta lacustris )

Raspandire
Locul de bastina al acestui reprezentant al salmonidelor o subspecie a lui Salmo trutta trebuie cautat in lacurile cu apa rece din Suedia. A fost adus apoi de acolo in lacurile reci din nordul continentului european, in apele din lantul muntos alpin si caucazian. La noi poate fi intalnit in numar mai mare in Lacul Rosu, in lacul de acumulare de la Bicaz si in paraul Prejmerului, dar potrivit unor date, a fost gasit si in alte ape curgatoare si statatoare din muntii nostri.
Descriere
Pastravul de lac se aseamana cu cel indigen, in stadiul de puiet nu pot fi deosebiti nici prin forma si nici prin coloritul lor. Diferentele se manifesta abia la maturitate.
Coloritul pastravului de lac este argintiu, cu spatele, gri, care bate uneori spre verde, alteori spre albastru, nuanta fiind determinata in buna masura de culoarea albiei apei in care traieste. Deasupra liniei transversale de pe partile laterale ale corpului sau se pot distinge mai multe pete negre, de obicei rotunde, dar si rectangulare sau chiar in forma de “X”. La exemplarele de 2-4 ani, de-a lungul dungii transversale se pot vedea pete portocalii, uneori rosii sau chiar ruginii, de forma circulara, care dispar complet cu trecerea anilor, la atingerea varstei de 6-8 ani.
Dezvoltare
In conditiile apelor noastre, valorile medii in ceea ce priveste lungimea si greutatea sunt de 50-70 cm, respectiv de 1-1,5 kg, dar s-au consemnat si exemplare de 12 kilograme, in unele lacuri cu apa mai adanca din Muntii Alpi, exemplarele ce depasesc 1,5 m si 16-20 kilograme nu constituie o raritate.
Biologie
Dupa cum arata si denumirea, spatiul de viata caracteristic acestui peste il constituie lacurile montane de mare altitudine, cu apa limpede si rece. Ii plac lacurile cu adancimi de 30-40 m si chiar mai mult, in care pot vina in voie pestii de talie mai mica, cum sunt boisteanul, zglavoaca sau grindelul, dar nu se abtine nici de la puietul de pastrav indigen sau curcubeu.
Pastravii de lac mai tineri si mai ales puietul se gasesc cu predilectie in zonele mai apropiate de mal, in timp ce exemplarele mai batrane prefera zonele mai adinci, din mijlocul lacurilor.
Pastravul de lac ajunge la maturitate sexuala la varsta de 6-7 ani, dar exista exemplare care ating aceasta maturitate inca de la 5 ani, lucru intalnit mai des la masculi. Un pastrav de lac de marime medie 1-1,5 kg depune circa 18-20 000 de boabe de icre de culoare roz, cu un diametru de 3-3,5 mm fiecare. Locurile preferate pentru depunerea icrelor sunt acele zone in care paraie limpezi de munte se varsa in lac, dar in unele cazuri, cand se trezeste in el instinctul caracteristic speciei salmonidelor, in amonte pe paraie, depunînd icrele acolo. La varsta de circa 30-40 zile, coloritul si forma puietului se aseamana deja cu cele ale exemplarelor adulte si se si comporta ca pesti rapitori.
Pescuitul Sportiv
Pastravul de lac este un peste exceptional din punct de vedere al pescuitului sportiv. El poate fi pescuit atat cu musca artificiala, cat si cu ajutorul lingurii sau voblerului.
Muscatura pastravului de lac este puternica, datoria pescarului fiind aceea de a intepa imediat carligul. Obosirea acestui peste ofera satisfactii sportive de neuitat. De obicei, pescarul oboseste pastravul facandu-l sa inghita aer, dar si asa are nevoie uneori chiar de 10-15 minute pana cand il poate introduce in minciog.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu