marți, 25 octombrie 2016

Pescuitul cu pestisor viu


PESTII MICI-Intrebuintati ca nada ,vor avea o lungime de 3 pana la 15 cm.in raport cu marimea rapitorilor pe care avem de gand sa-i pescuim .La nevoie daca nu avem la indemana pestisori destul de mici ,vom pune in carlig numai o parte din pestisor ,dar intotdeauna cea de la coada.Modul de a-i aplica pe carlig va fi indicat cand vom vorbi despre felul cum pescuim cu ei.Ca momeala se folosesc ori speciile de pesti care,de obicei nu ating o lungime mai mare decat cea aratata ,ori puietii altor pesti.Cei mai obisnuiti pestisori-momeala sunt:zglavoanca,boisteanul,obletul,eldita(ladita)rosioara,porcusorul,grindelul,palamida de balta,
careia insa ii vom taia inotatoarele tepoase si tepile-si tiparulfolosit mai ales la somnii mari .La nevoie mai sunt intrebuintati :scobarei,clenisorii.Mai bune rezultate se obtin cu pestisorii vii ,adica aceia pe care ii prindem in carlig vii si ii lasam sa inoate si sa se zbata in apa ,pentru a atrage pestele rapitor .Putini rezista insa mai multa vreme ,cu oricata bagare de seama i-am prinde in carlig.Este greu sa ne facem totdeauna provizie de pestisori vii si apoi sa-i purtam cu noi intr-un vas cu apa.De aceea se pescuieste mult si cu pestisorii morti care trasi cu indemanare prin apa ,dau impresia ca sunt vii si inoata .Pestisorii pentru nada ii prindem cu plasa ,sacul de pleava,rociul sau cu undita prevazuta cu un carlig foarte mic.Chiar si pestisorii morti sunt o momeala pe care e greu sa o avem la indemana .Cu toate ca este mai bine sa pescuim cu pestisori proaspat prinsi ,trebuie sa stim si cum sa ne facem o rezerva,cum sa conservam pentru mai mult timp pestii-momeala.Inainte erau conservati in sare si in zahar .Chiar daca nu se stricau repede,
isi pierdeau luciul si aspectul natural ,ceea ce le rapea mult din puterea de ademenire .Conservati insa intr-o solutie de formalina ,isi mentin luciul ,dar se intaresc putin ,rezista mai bine si nu se sfasie pe carlig.Procedeul de preparare este urmatorul:pestisorii morti sunt spalati si stersi cu o carpa uscata ,apoi introdusi,timp de 1-2 ore ,intr-o solutie de 10 o/o formalina(formol)Se spala apoi din nou si se aseaza intr-un borcan cu solutie de formalina de 2 o/o,se astupa bine gura borcanului si se pastreaza la intuneric.In borcan este bine ca fiecare pestisor sa fie asezat putin curbat ,ca sa intepeneasca in pozitia aceasta ;tras prin apa ,si nemaimiscandu-si aripile ca atunci cand era viu ,totusi face miscarile de unduire daca este putin curbat ,ceea ce atrage pestele rapitor .De la un timp,solutia de formalina se tulbura si trebuie schimbata .Putem spune ca:lostrita,stiuca,si somnul se dau bine la broasca Mai bune sunt broastele cenusii ,pestrite pe burta .Prinse in carlig de pielea spatelui ,fara a le produce alta rana ,ele raman multa vreme vii.Vara cleanul prinde cu nadejde broscutele ,pe care le gasim in numar mare pe langa apa .Pe acestea le omoram si le infigem carligul prin gura.



Sursa:"Pescuitul de la A la Z-Ghidul pescarului sportiv"